Το εννεάμηνο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, Σωτηρίου

 

Την Β´ Κυριακή των Νηστειών, μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας σε όλες τις Ενορίες, αλλά και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, τελέστηκε το εννεάμηνο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της θ. Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος, πλαισιούμενος υπό των πρεσβυτέρων π. Ρωμανού Kavchak και π. Αντωνίου Lim, καθώς και την συμμετοχή πολλών Κορεατών, Σλαβοφώνων και Αγγλοφώνων πιστών.

Προ του Μνημοσύνου ο Μητροπολίτης Κορέας είπε τα εξής:

Προσφιλείς μου Αδελφοί και Αδελφές εν Κυρίω,

Ο σύγχρονος μεγάλος θεολόγος και άγιος της Εκκλησίας μας, άγιος Σωφρόνιος του Essex, γράφει ότι: «Το να είναι κανείς Χριστιανός σημαίνει να πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών». Μ᾽ άλλα λόγια εάν κάποιος Χριστιανός δεν πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών στην ουσία δεν είναι Χριστιανός.

Κι εμείς επειδή πιστεύουμε στην ανάσταση των νεκρών, γι᾽ αυτό τον λόγο δεν θρηνούμε για τον αποχωρισμό του πνευματικού μας Πατέρα, «καθώς και οι λοιποί οι μη έχοντες ελπίδα». Λυπούμεθα, ασφαλώς, και μας είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσουμε την απουσία Του, ιδιαιτέρως όσοι εκ των παλαιοτέρων είχαν την ευλογία να ζήσουν μαζί Του 47 ολόκληρα χρόνια, αλλά λόγω της πίστης μας στην Ανάσταση, αισθανόμαστε έντονα την παρουσία Του ανάμεσά μας.

Ο πνευματικός μας Πατέρας αείμνηστος Μητροπολίτης Πισιδίας, ο από Κορέας, π. Σωτήριος λίγες μέρες πριν την τελευτή Του ήθελε όλους να τους δει και να τους αποχαιρετίσει. Δυστυχώς, όμως, λόγω της πανδημίας, δεν ήταν δυνατόν να τον επισκεφθούν οι πιστοί στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Έτσι, μετά από συνεννοήσεις με την διεύθυνση του νοσοκομείου, καταλήξαμε στην απόφαση να τον επισκεφθούν μόνον οι ιερείς μας με τις πρεσβυτέρες τους.

Κατά την επίσκεψή τους, έκαναν μαζί με τον μακαριστό π. Σωτήριο προσευχή, τους έλεγε λόγια αγάπης, τους έδινε κατά περίπτωση συμβουλές, και τους ζητούσε συγνώμη.

Το ίδιο έκανε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που μας ζήτησε να έχει με τους συγγενείς Του και τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα. Σε όλους έλεγε: «Σας τηλεφωνώ για να σας αποχαιρετήσω. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε κατά την διακονία μου στην Ελλάδα, στην Κορέα και στην Πισιδία. Σας παρακαλώ να με συγχωρέσετε για τα λάθη μου. Να αγαπάτε τον Χριστό και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον».

Αυτήν την πνευματική παράδοση και κληρονομιά μας άφησε ο πνευματικός μας Πατέρας:
Να αγαπάμε τον Χριστό.
Να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως.
Να συγχωρούμε όλους ανεξαιρέτως.

Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του θα έχουμε πλούσια την ευλογία του Θεού στην ζωή μας και την ευχή του αειμνήστου πνευματικού μας Πατέρα. Αμήν.

 

Φωτογραφίες

St. Nicholas Cathedral, Seoul

St. Paul Church, Incheon

The Annunciation of the Theotokos Church, Busan

St. Dionysios Church, Ulsan