Το Σταυροαναστάσιμο Πάσχα στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας

Στις 28 Απριλίου 2024 το απόγευμα τελέστηκε σε όλους τους ιερούς ναούς των Ενοριών της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας η Ακολουθία τού Νυμφίου, εγκαινιάζοντας έτσι και τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου.

Κάθε μέρα τελούνται οι διατεταγμένες Ιερές Ακολουθίες, πρωί – απόγευμα, και οι πιστοί προσέρχονται και λαμβάνουν μέρος στη Λατρεία. Μέσα στους ναούς ξεχωρίζουν οι νέοι, που δίνουν με την παρουσία τους μια αίσθηση πνευματικής Άνοιξης και βοηθούν σε όλες τις προετοιμασίες, στην καθαριότητα του ναού, τον στολισμό τού Επιταφίου και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη, λαμβάνοντας αξίως τον μισθό· «…ἁγίασον τοὺς ἀγαπῶντας τὴν εὐπρέπειαν τοῦ Οἴκου σου…».

Τις Ακολουθίες πλαισιώνει η χορωδία. Από καιρό πριν είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, και ο κόπος τους ανταμείφθηκε. Οι υπέροχοι σταυροαναστάσιμοι ύμνοι της περιόδου αντηχούν μέσα στην εκκλησία και κατανύσσουν τις ψυχές των πιστών, ενώνοντας τη φωνή τού ανθρώπου με αυτήν τού Ουρανού. «Δόξα τῇ συγκαταβάσει σου, μόνε φιλάνθρωπε»!

Ο Νυμφίος, ο Μυστικός Δείπνος, η Προδοσία, τα Άχραντα Πάθη, ο Επιτάφιος Θρήνος… Η ιεροπρέπεια, η συγκίνηση και, προ πάντων, η προσμονή κορυφώνονται. Και να! η «κλητὴ καὶ ἁγία ἡμέρα, ἡ μία τῶν Σαββάτῳν» έφθασε. Οι ναοί σε όλες τις Ενορίες γεμίζουν από κόσμο, όχι μόνον Κορεάτες αλλά και από πολλά μέρη τού κόσμου, που άκουσαν το χαρμόσυνο κάλεσμα της καμπάνας· «Χριστὸς ἀνέστη!».

Σκοτάδι… Κανένας ήχος… Μα ξάφνου μιά λάμψη! «Δεῦτε λάβετε φῶς» και οι ναοί γεμίζουν με εκατοντάδες αναμμένες λαμπάδες και οι θαμπές φλογίτσες πλημμυρίζουν με θαλπωρή τις καρδιές. «Χριστὸς ἀνέστη!»«Ἀληθῶς ἀνέστη ὁ Κύριος!» ( κορεατικά, ρωσικά, ελληνικά, ρουμανικά, αγγλικά) αντηχούν παντού. 

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τής Αναστάσεως τελείται πανηγυρικά και ο αναστάσιμος παιάνας ακούγεται ξανά και ξανά· «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος»«…πάντα τὰ ἔθνη, ὅσα ἐποίησας, ἤξουσι καὶ προσκυνήσουσιν ἐνώπιόν σου, Κύριε, καὶ δοξάσουσι τὸ ὄνομά σου…» λέει ο προφητάναξ Δαβίδ και μπορείς να το δεις και να το ακούσεις. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι χαρά για όλους· «χαρᾶς τὰ πάντα πεπλήρωται, τῆς Ἀναστάσεως τὴν πεῖραν εἰληφότα».

Ακολουθεί σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το πασχαλινό κοινό γεύμα αγάπης για τις εκατοντάδες των πιστών που συμμετέχουν στον Εσπερινό της Αγάπης, κατά τον οποίο αναγνώστηκε η σχετική ευαγγελική περικοπή σε πολλές γλώσσες. 

Κάπου στον κόσμο, σε μια χώρα ανεξίθρησκη, σε μια χώρα που υπάρχουν παντού «σωτήρες», μα πουθενά σωτηρία, εκεί που υπάρχουν αναρίθμητα φώτα, μα πουθενά το Φως… «νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός»!

Χριστὸς ἀνέστη!

Φωτογραφίες

4.28. Palm Sunday

5.1. Holy Wednesday(Sacrament of Holy Unction)

5.2. Holy Thursday(12 Gospel readings)

5.3. Holy Friday(Lamentations-Epitaphios)

5.4. Holy Saturday

5.5. Great & Holy Pascha(Vespers of Agape, Agape Meal)