Θεία Λειτουργία στο Τόκιο Ιαπωνίας

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 ο Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος τέλεσε την θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τους ιερείς π. Παύλο Koroluk, π. Ρωμανό Kavchak και π. Αντώνιο Lim.

Στην θ. Λειτουργία συμμετείχαν ο εξοχώτατος πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Δημήτριος Καραμήτσος μετά της συζύγου του και πολλοί Ουκρανοί, Ιάπωνες, Έλληνες, Κορεάτες και Αμερικανοί, γι᾽ αυτό τον λόγο η θεία Λειτουργία τελέστηκε στα Ουκρανικά, Ιαπωνικά, Ελληνικά, Κορεατικά και Αγγλικά.

Μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα τον θείο Λόγο κήρυξε αγγλιστί ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και ουκρανιστί ο π. Ρωμανός.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας οι Ουκρανοί πιστοί υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο με τον παραδοσιακό τρόπο της προσφοράς άρτου και άλατος και στην συνέχεια ο Μητροπολίτης είπε τα εξής:

Αγαπητοί μου, σας ευχαριστώ θερμότατα για την θερμή υποδοχή σας, η οποία με συγκίνησε βαθύτατα. Επιτρέψτε μου στην συνέχεια να εκφράσω την μεγάλη χαρά την δική μου και των συνοδών μου, του Ουκρανού πατρός Roman Kavchak και του Κορεάτη Αντωνίου Lim, που ήρθαμε από την Κορέα για να σας επισκεφθούμε.

Επιθυμώ εξ αρχής να σας τονίσω ότι η επίσκεψη αυτή δεν έχει εθιμοτυπικό, μα ούτε προσωρινό χαρακτήρα. Είναι ποιμαντική επίσκεψη του ομιλούντος, υπό την ιδιότητά του ως Μητροπολίτου Κορέας και Εξάρχου Ιαπωνίας. Είναι με άλλα λόγια επίσκεψη ευθύνης του κανονικού Μητροπολίτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για επικοινωνία με το ποίμνιο της δικαιοδοσίας του.

Γι᾽ αυτόν ακριβώς τον λόγο αισθάνομαι την μεγάλη ανάγκη να ευχαριστήσω τον Θεό, που μας επέτρεψε να έρθουμε στην Ιαπωνία, μετά τα απαγορευτικά μέτρα εξ αιτίας της πανδημίας της Covid-19, για να σας συναντήσουμε. Και θα συνεχίσουμε, με την βοήθεια του Θεού, κατά τακτά διαστήματα τις ποιμαντικές μας επισκέψεις στην Ιαπωνία, για να είμαστε σε πνευματική επικοινωνία με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που βρίσκονται στην χώρα, Ιάπωνες και μη. Με την συνεργασία του προσφιλούς αδελφού μου εν Κυρίω πατρός Παύλου Koroluk, αλλά και άλλων κληρικών που θα χρειαστεί να έρθουν στο μέλλον, όταν θα αυξηθεί το ποίμνιο της Εξαρχίας, θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Εξαρχία Ιαπωνίας με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ικανοποιούνται οι λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες όλων των Ορθοδόξων στην Ιαπωνία.

Εν κατακλείδι επιτρέψτε μου να προσθέσω δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι αισθάνομαι πολύ υπερήφανος εν Κυρίω, γιατί είμαι ένας εκ των δώδεκα Μητροπολιτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που υπέγραψε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στον οποίο αναφέρεται, ως γνωστόν, ότι η ανά τον κόσμο Ουκρανική Διασπορά ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο φοβερός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με όλες τις τραγικές συνέπειές του, δικαίωσαν απόλυτα την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να έχει το ανεξάρτητο Ουκρανικό κράτος την δική του Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Και δεύτερον, ότι έχω το ιδιαίτερο προνόμιο και την εξαιρετική χαρά και τιμή να μεταφέρω προς όλους εσάς και στους αγαπητούς οικείους σας τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για υγεία και μακροημέρευση. Ο Θεός να σας ευλογεί πάντοτε. Αμήν.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση, κατά την οποία είχαν όλοι την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο και να ανταλλάξουν σκέψεις για το μέλλον της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιαπωνία.

Φωτογραφίες