Θεία Λειτουργία στο Τόκιο Ιαπωνίας

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 ο Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος, τέλεσε μετά του πατρός Παύλου Koroluk την θεία Λειτουργία στο Τόκιο. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης είπε τα εξής:

Το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα είναι το τέλος της Α´ προς Κορινθίους επιστολής του αποστόλου Παύλου. Στην αρχή της περικοπής, μέσα σε λίγες λέξεις, είναι σαν να συγκεφαλαιώνει ο Παύλος όλα όσα έγραψε σε όλη την επιστολή του. Μας λέει: «Αγρυπνείτε! Μένετε σταθεροί στην πίστη! Να είστε γενναίοι και δυνατοί! Όλες τις πράξεις σας να τις εμπνέει η αγάπη». Ύστερα κλείνει το γράμμα του με χαιρετισμούς. Αλλά πριν τελειώσει, παίρνει το φτερό της γραφής στο χέρι και γράφει τα τελευταία του λόγια με το ίδιο του το χέρι: «Όποιος δεν αγαπάει τον Κύριο Ιησού Χριστό ας είναι χωρισμένος από το σώμα της Εκκλησίας. Μαράν αθά- Ο Κύριος έρχεται».

Σ᾽ αυτά τα συγκλονιστικά λόγια ο Παύλος μας αποκαλύπτει ποια είναι η μεγαλύτερη αμαρτία, που όποιος την διαπράττει είναι αφορισμένος και δεν έχει καμμιά θέση στην Εκκλησία του Χριστού.

Ο ίδιος ο Χριστός μας είπε ότι «η πρώτη και πιο μεγάλη εντολή είναι να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου μ᾽ όλη την καρδιά σου, μ᾽ όλη την ψυχή σου και μ᾽ όλο το νου σου» (Μτ. 22:37-38). Η μη τήρηση της θεόσδοτης αυτής εντολής είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Γιατί άραγε, το να μη αγαπάει κάποιος τον Χριστό είναι η μεγαλύτερη αμαρτία; Η απάντηση είναι για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί το να μην αγαπάει κάποιος τον Χριστό είναι η μεγαλύτερη διαφθορά της ψυχής. Ένα μικρό καλό σου κάνει ο άλλος, και τον αγαπάς και τον ευγνωμονείς. Εάν π.χ. από κάποια αρρώστια σε γιάτρεψε ένας γιατρός τον αγαπάς ισόβια. Και τον Χριστό που σε αγάπησε με την ύψιστη αγάπη, δεν τον αγαπάς; Ο Χριστός μάς αγάπησε όχι με λόγια, αλλά με την θυσία τού Εαυτού Του. Γι᾽ αυτό η αγάπη τού Χριστού είναι «κόκκινη». Είναι σταυρωμένη αγάπη.

Δεύτερον, το να μην αγαπάει κάποιος τον Χριστό είναι μεγαλύτερη αμαρτία, γιατί ο Χριστός είναι το πιο αγαπητό Πρόσωπο. Ξέρεις τι είναι, κάποιος να σου δείχνει στο ένα χέρι ένα αληθινό διαμάντι που αστράφτει και στο άλλο μια ψεύτικη χάντρα που γυαλίζει, κι εσύ να διαλέγεις την ψεύτικη χάντρα και να περιφρονείς το διαμάντι; Ο Χριστός είναι το Διαμάντι. Είναι το πολύτιμο μαργαριτάρι, που αξίζει να πουλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να το αποκτήσουμε (βλ. Μτ. 13:45-46). Οι άλλες αγάπες τού κόσμου είναι σαν τις γυαλιστερές χάντρες. Όσο κι αν ψάξεις δεν θα βρεις άλλο πρόσωπο τελειότερο από τον Χριστό. Όσο κι αν ψάξεις δεν θα βρεις άλλο πρόσωπο ωραιότερο από τον Χριστό. Γι᾽ αυτό ο ιερός Αυγουστίνος λέει: «Εσύ είσαι πράγματι απ᾽ το καλύτερο μέλι γλυκύτερος, απ᾽ το εκλεκτότερο γάλα θρεπτικότερος, κι απ᾽ όλο το φως αστραφτερότερος» (Κεκραγάριον Ιερού Αυγουστίνου, κεφ. 19) Εφόσον, λοιπόν, ο Χριστός είναι ο τελειότερος, ο σοφώτερος, ο αγιότερος, ο ωραιότερος, τότε στον Χριστό πρέπει να ανήκει η πρώτη αγάπη τής καρδιάς μας. «Ο Χριστός είναι η χαρά, το φως το αληθινό, η ευτυχία. Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας. Η σχέση με τον Χριστό είναι αγάπη, είναι έρωτας, είναι ενθουσιασμός, είναι λαχτάρα του θείου. Ο Χριστός είναι το παν. Αυτός είναι η αγάπη μας, Αυτός είναι ο έρωτάς μας. Είναι έρωτας αναφαίρετος ο έρωτας του Χριστού. Από κει πηγάζει η χαρά» (Αγ. Πορφύριος, 217).

Δυστυχώς η αγάπη προς τον Χριστό είναι στην εποχή μας σπάνιο πράγμα. Άλλες αγάπες μικρές, γήινες, φτηνές, ψεύτικες πήραν την θέση τής αγάπης στον Χριστό. Δεν πρέπει όμως να φανούμε αγνώμονες. Η καρδιά μας δεν πλάστηκε να κτυπάει για άλλους. Κάθε κτύπος της καρδιάς μας πρέπει να είναι για τον Χριστό. Η πρώτη αγάπη, ο πρώτος έρωτας της καρδιάς μας πρέπει να είναι ο Χριστός. Γιατί στον Χριστό ανήκει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Φωτογραφίες