ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2023

  

Λίαν προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές μου εν Κυρίω,

Αφού πρώτα εκφράσουμε προς τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου τις άπειρες και ευγνώμονες ευχαριστίες μας για το νέον έτος, που η άφατη φιλανθρωπία Του μας χάρισε, ας αναρωτηθούμε την πρώτη μέρα του έτους, τί θα κάνουμε για να είναι ευλογημένο, ειρηνικό, καρποφόρο και χαρούμενο το 2023.

Η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα καλά και συμφέροντα είναι να έχουμε την χάρη του Θεού. Κι όταν έχουμε την χάρη του Θεού τότε θα έχουμε τα πάντα κατά το νέον έτος. Ο αείμνηστος πνευματικός μας πατέρας Μητροπολίτης κυρός Σωτήριος έλεγε: «Όταν έχουμε την Χάρη του Θεού εκείνη φροντίζει για όλες τις ανάγκες μας, πνευματικές και υλικές. Αρκεί να μένουμε συνδεδεμένοι με τον Χριστό. Να τηρούμε το θέλημά του και να ευχαριστούμε τον Θεό».

Αλλά για να λάβουμε από τον Θεό την χάρη Του και να μας συνοδεύει στο νέον έτος πρέπει να την ζητάμε. «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν· ζητείτε και ευρήσετε· κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν» (Μτ. 7:7) μας διαβεβαίωσε ό Ίδιος ο Κύριος. Και ασφαλώς ο μοναδικός τρόπος για να ζητήσουμε από τον Θεό την χάρη Του είναι η προσευχή, η οποία είναι το «οξυγόνο της ψυχής».

Η προσευχή είναι μοναδικό προνόμιο του ανθρώπου. Κανένα άλλο από τα επί γης δημιουργήματα του Θεού δεν έχει το προνόμιο της προσευχής. Μόνον οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν και να συνομιλούν, δια της προσευχής, με τον Δημιουργό τους. Και μάλιστα η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό γίνεται απροϋπόθετα. Δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να μιλάει στον Θεό όση ώρα θέλει, οποιαδήποτε ώρα έχει ανάγκη, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. Και ο Ουράνιος Πατέρας μας, ως αποδέκτης της προσευχής μας, ποτέ δεν αρνείται να επικοινωνήσει μαζί μας και ποτέ δεν  κουράζεται να μας ακούει στοργικά.

Ας χρησιμοποιήσουμε το παντοδύναμο όπλο της προσευχής ο καθένας μας προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί ως ορθόδοξη εκκλησιαστική κοινότητα τον νέο χρόνο. Μ᾽ άλλα λόγια ας βάλουμε φέτος σαν πρόγραμμα να αφιερώσουμε κάθε μέρα περισσότερο χρόνο στην κατ᾽ ιδίαν προσευχή μας, αλλά και για την εβδομαδιαία συχνότερη συμμετοχή μας στην λατρεία της Εκκλησίας.

Ας ξεκινήσουμε εκστρατεία προσευχής παρακαλώντας θερμά τον Κύριο:

.  Να μας χαρίσει την χάρη Του για να προοδεύσουμε πνευματικά·

. Να μας δώσει μετάνοια και αγωνιστικό φρόνημα, ώστε να πολεμήσουμε τα πάθη μας και να καλλιεργήσουμε τις αρετές·

. Να φέρει την Ειρήνη στην ανά την οικουμένη Εκκλησία Του·

. Να μας απαλλάξει τελεσίδικα από την πανδημία της Covid-19·

. Να φωτίσει τους υπεύθυνους, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο·

. Να ευλογήσει τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει στην εν Κορέα Εκκλησία μας, για την περαιτέρω εξάπλωση της Ορθόδοξης μαρτυρίας στην χώρα μας·

. Να πραγματοποιηθεί η επανένωση και η συμφιλίωση στην κορεατική χερσόνησο·

. Να ξεπεράσουμε την παγκόσμια ενεργειακή, κλιματολογική και επισιτιστική κρίση.

Εκ μέρους των κληρικών και των συνεργατών της εν Κορέα Εκκλησίας μας, σας ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και ευλογημένο παρά του ενανθρωπήσαντος Κυρίου μας το νέον έτος 2023.

Μετά πολλής αγάπης και εξιδιασμένης τιμής εν Κυρίω,

+ ο Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος