Λίαν προσφιλείς μου Αδελφοί και Αδελφές εν Κυρίω,
Το «Χριστός Ανέστη» είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που ακούστηκε ποτέ στην ανθρωπότητα και έχει κατ᾽ εξοχήν ιεραποστολικές διαστάσεις, γιατί η Ανάσταση του Χριστού είναι το μέγιστο επιχείρημα για να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός, που μπορεί να μας λυτρώσει από τον θάνατο.
Οι Μυροφόρες, που αξιώθηκαν να πληροφορηθούν πρώτες το τρισμέγιστο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου, βγαίνουν γρήγορα από το μνημείο με φόβο και με χαρά μεγάλη, και τρέχουν να πουν τα νέα στους μαθητές (βλ. Μτ. 28:8). Η κάθε μία χωριστά αισθάνεται έντονα την ανάγκη να καταθέτει σε όποιον συναντάει την προσωπική της μαρτυρία: «είδα τον Κύριο» (Ιω. 20:18). Έτσι οι Μυροφόρες άνοιξαν τον δρόμο της συναντήσεως των μαθητών μετά του Αναστάντος Κυρίου.
Μετά τις Μυροφόρες και οι Μαθητές άρχισαν, κατ᾽ εντολή του Αναστάντος, να διακηρύσσουν «εις πάντα τα έθνη» (Μτ. 28:19) όλα όσα «είδαν και άκουσαν» (Πρ. 4:20), παρά τις απειλές, τους διωγμούς και τα μαρτύρια που υπέστησαν χάριν του Ευαγγελίου. Και στη συνέχεια όλοι οι διάδοχοι των Αποστόλων, από τότε μέχρι σήμερα και μέχρι την συντέλεια του κόσμου, κήρυσσαν και θα κηρύσσουν στους ανθρώπους το μεγαλύτερο θαύμα των αιώνων, που είναι η Ανάσταση του Χριστού. Γιατί η ανάσταση του Χριστού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πίστης μας.
Η ευθύνη και το χρέος το δικό μας να κηρύσσουμε την Ανάσταση του Χριστού είναι θεόσδοτη εντολή και όχι επιλογή. Όσοι με την χάρη του Θεού πιστεύουμε ότι ο Χριστός Ανέστη, θα πρέπει με την ζωή και το λόγο μας να διακηρύσσουμε στους συνανθρώπους μας, που δεν πιστεύουν στην Ανάσταση του Χριστού, και γι᾽ αυτό υποφέρουν υπαρξιακά από τον φόβο και την αγωνία του θανάτου, ότι Αληθώς Ανέστη ο Κύριος. Ὁ λόγος μας περί της Αναστάσεως του Χριστού, όταν είναι το απόσταγμα της αγίας βιωτής μας, τότε μόνον μπορεί να μιλάει για τον υπερούσιο Λόγο, διαφορετικά θα είναι κενός λόγος. Ο συνεπής στον «λόγο» και στον «βίο», κατά τον ιερό Χρυσόστομο, «πάντων εστί μείζων» (PG 61:265).
Ας κηρύσσουμε, λοιπόν, με κάθε γλώσσα και με κάθε τρόπο και μέσον, όχι ασφαλώς για να προσηλυτίσουμε, αλλά ακολουθώντας το παράδειγμα του ευαγγελιστή Ιωάννη ότι: «Αυτό που είδαμε κι ακούσαμε το αναγγέλλουμε και σ᾽ εσάς, για να συμμετάσχετε κι εσείς μ᾽ εμάς, στην ίδια κοινωνία, που είναι η κοινωνία με τον Πατέρα και με τον Υιό του τον Ιησού Χριστό… για να είναι ολοκληρωμένη η χαρά σας» (1 Ιω. 1:3). Αμήν.
Αδελφοί μου,
Η εικοστή επέτειος από της ιδρύσεως υπό του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και Εξαρχίας Ιαπωνίας, την οποία γιορτάζουμε το κατά τρέχον έτος 2024, ας γίνει αφορμή για την περαιτέρω εξάπλωση του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού, ώστε η ζωή όλο και περισσοτέρων συνανθρώπων μας να είναι αναστάσιμη και όχι πένθιμη.
Εύχομαι, και εκ μέρους των κληρικών και λοιπών συνεργών μας στον Αμπελώνα του Κυρίου, το φως και η χαρά της Αναστάσεως του Χριστού να πλημμυρίζουν την ζωή όλων μας.
Χριστός Ανέστη!
Μετά πολλής αγάπης και τιμής εν Κυρίω Αναστάντι,
+ ο Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος