Εγκύκλιο Σημείωμα

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές μας,

Επειδή, λόγῳ του κορωνοϊού, δεν μπορείτε, δυστυχώς, να έρθετε αυτή την περίοδο στους Ιερούς Ναούς μας, αναμεταδίδουμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας, τις Ιερές Ακολουθίες που τελούνται καθημερινώς, για να τις παρακολουθείτε προσευχόμενοι από το σπίτι σας. Ο σύνδεσμος που μπορεί να δείτε τις Ιερές Ακολουθίες είναι: http://www.youtube.com/user/KoreaOrthodox

Με το παρόν σημείωμα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων στο εξής θέμα: Ο μοναδικός λόγος της αναμετάδοσης των Ιερών Ακολουθιών είναι, όπως είπαμε, η προσευχή. Και η προσευχή είτε γίνεται στον Ιερό Ναό είτε γίνεται στο σπίτι μας, είτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο πρέπει να αναπέμπεται προς τον Θεό με την δέουσα ευλάβεια και προσοχή. Με άλλα λόγια, η ώρα της επικοινωνίας μας με τον Θεό πρέπει να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σ᾽ Αυτόν και να μη «μεριμνούμε και τυρβάζουμε περί πολλών πολλών» (πρβλ. Λκ. 10:41) κατά την ώρα της προσευχής, σαν την Μάρθα της γνωστής ευαγγελικής περικοπής.

Την ώρα που παρακολουθούμε τις Ιερές Ακολουθίες και μάλιστα την θεία Λειτουργία αποφεύγουμε συστηματικά να ασχολούμαστε με άλλες πράξεις. Για την δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας προσευχής καλό είναι να βρισκόμαστε ενώπιον των Αγίων Εικόνων στο οικογενειακό μας προσευχητάρι, να ανάβουμε το καντήλι ή ένα κερί, να βάζουμε θυμίαμα και να παρακολουθούμε με κατάνυξη τα τελούμενα και ακροώμενα από τον Ιερό Ναό που μεταδίδεται η συγκεκριμένη Ακολουθία.

Τα ίδια ισχύουν και για την κατ´ οίκον κοινή βραδινή προσευχή (10-10:15 μ.μ.), την οποία έχουμε καθιερώσει στα πλαίσια της εκστρατείας προσευχής προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Κύριό μας, για να προστατεύσει την ανθρωπότητα ολόκληρη από τον μεγάλο κίνδυνο του κορωνοϊού.

Σας παρακαλούμε να τηρείτε με ακρίβεια τις οδηγίες υγειονομικής προστασίας για το καλό του κοινωνικού συνόλου, και ευχόμαστε σύντομα να έχουμε την μεγάλη χαρά να σας δούμε πρόσωπο προς πρόσωπο για να συνεχίσουμε μαζί την από κοινού θεία Λατρεία στους Ναούς μας.

Η χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος ας είναι μαζί με όλους σας. Αμήν.