ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Ο Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος (Αριστοτέλης) Ζωγράφος, γεννήθηκε στην Κυψέλη Αίγινας στις 15 Μαρτίου 1960, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1983 έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1985 και Πρεσβύτερος το 1991. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας (υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας και του ιδιαίτερου Γραφείου του αειμνήστου Μητροπολίτη Νικαίας κυρού Γεωργίου Παυλίδη) και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Κατά τα έτη 1988-1989 εργάστηκε στην περιώνυμη βιβλιοθήκη και πινακοθήκη της Ιεράς Μονής του θεοβαδίστου Όρους Σινά. Το διάστημα 1991-1993 με υποτροφία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετεκπαιδεύτηκε στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Η.Π.Α., από όπου έλαβε το δίπλωμα Th.M. (Πατρολογία) και κατά τα έτη 1993-1996, με υποτροφία της Θεολογικής Σχολής του Princeton (PTS), παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην προαναφερόμενη Σχολή (Εκκλησιαστική Ιστορία) και στο Princeton University (Ιστορία Τέχνης), και έλαβε το δίπλωμα Th.M., εργαζόμενος παράλληλα και για τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής. Κατά τα έτη των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Αμερική (1991-1996), υπηρέτησε αφενός μεν ως περιοδεύων ιεροκήρυκας στις ελληνορθόδοξες Κοινότητες της περιοχής New England, απεσταλμένος της Ιεράς Μητρόπολης Βοστώνης, αφετέρου δε ως εφημέριος στις ελληνορθόδοξες Κοινότητες Αγίας Βαρβάρας (Toms River, New Jersey) και Αγίας Τριάδας (Bargaintown, New Jersey). Στις 21 Δεκεμβρίου 1998 αναγορεύτηκε αριστούχος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στις 23 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους μετέβη στην Κορέα για να διακονήσει στην εν Κορέα Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία υπηρέτησε ως ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σεούλ. Το 2004 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου της νεοϊδρυθείσης Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και Εξαρχίας Ιαπωνίας. Στις 21 Δεκεμβρίου 2005 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Ζήλων και στις 27 Μαΐου 2008 Μητροπολίτης Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας. Παράλληλα με την εκκλησιαστική διακονία του, από το 2014 είναι καθηγητής στο Hankuk University of Foreign Studies (HUFS).  Οι κυριώτερες μελέτες του συγγραφικού του έργου είναι οι εξής:

  • The Social Teachings of St. Gregory Palamas, Based on His 63 Homilies.
  • The Contribution of St. Basil the Great to the Formation of the Monastic Ideal.
  • “Iconography in the Liturgical Life of the Medieval Greek Church.”
  • “Educational Prerequisites and Theological Underscorings for the Development of Orthodox Christian Mission.”
  • “Orthodox Witness in the Korean Peninsula: A Historical Approach.”
  • “Indirect Influences of the Greek Language on the Korean Language.”

“St. Chrysostom’s Constitution for Christian Witness: Universal Principles and their Relevance for Korean Orthodox Identity.”

“A Monk’s Repose: The Icon of The Dormition of Saint Ephrem the Syrian and Contemporary Orthodox Monasticism.”

  • «Ψωμί ή μπαπ (=ρύζι); Σχέση αμφίρροπη. Ζωή, Λατρεία και Ευχαριστία στην Κορεατική Ορθοδοξία».

«Το πένθος στην ορθόδοξη παράδοση και στην Ιεραποστολή».

  • «Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή μπροστά στις νέες προκλήσεις».
  • «Η Ορθοδοξία στα σχολικά εγχειρίδια της Ν. Κορέας».
  • Ο Γαβριήλ Θεσσαλονίκης και το αποδιδόμενο εις αυτόν ανέκδοτο Ομιλιάριο, Γραμματολογική, φιλολογική και θεολογική μελέτη.
  • Ομοιότητες στην εικονογραφία Χριστού και Βούδα.
  • «Η Ορθόδοξη Διασπορά στην Κορέα».

«Το χρυσοστόμειο καταστατικό για την διάδοση της χριστιανικής μαρτυρίας».

“정교회의 사순절 영적 여행 코스”.

“정교회 성화에서 아기 예수를 안고 있는 분으로서 또 하늘보다 더 넓으신 분으로서의 테오토코스”.

“성 요한 크리소스톰과 선교”, 성 요한 크리소스톰 콘스탄티노플 총대주교 안식 1600주년 기념 심포지엄 (407-2007).

“역사 교과서 내용의 수정에 대한 제의”.

“그리스도인의 죽음”.

에프렘 기도, 영적 정화를 위한 실천적 지침.

“일치를 위한 정교회와 로마가톨릭교회의 분투”.

“분열인가, 개혁인가? 동 서방 교회 대분열(1054)의 가장 주된 원인”.

비잔틴 성화, 영성 예술, 한국 정교회 출판사, vol.1-2.