Пасхальне послання митрополита Амвросія

Дорогі брати та сестри в Господі!

Вітання “Христос воскрес!” – це найбільш обнадійливе послання з усіх, коли-небудь почутих людством. Крім того, це вітання має місіонерське значення, адже Воскресіння Христа є найбільшим для людей доказом того, що Христос – єдиний істинний Бог, Той, хто може визволити нас від смерті. Жінки-мироносиці, які першими дізналися про велике чудо Воскресіння Господа, зі страхом та великою радістю швидко залишили Його гробницю та побігли повідомити цю звістку учням (Мт. 28:8). Кожна з цих жінок окремо відчувала себе зобов’язаною поділитися своїм особистим свідченням з усіма: “Я бачила Господа” (Ін. 20:18). Таким чином, мироносиці проклали шлях учням для зустрічі з Воскреслим Господом. Слідуючи прикладу жінок-мироносиць, учні також почали, за наказом Воскреслого Господа, звіщати “всім народам” (Мт. 28:19) все, що вони “бачили та чули” (Діян. 4:20). І учні виконали це, незважаючи на погрози, переслідування та мучеництва, які вони зазнали заради проповіді Євангелія. Пізніше всі наступники апостолів, з початку і до сьогоднішнього дня, проповідували і до кінця світу завжди будуть проповідувати “всьому створінню” (Мк. 16:15) найвеличніше чудо всіх часів – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Адже Воскресіння Христове – наріжний камінь нашої віри. Звіщати Воскресіння Христа – це Божа заповідь, а не вибір, це наш обов’язок та наша відповідальність. Ті з нас, хто за благодаттю Божою вірить, що Христос воскрес, повинні звіщати це і словами, і своїм життям тим, хто не вірить у Воскресіння Христа і тому екзистенційно страждає від страху та муки смерті. Тільки коли наше свідчення про Воскресіння Христа лежить в основі нашого особистого досвіду, ми можемо говорити про надсутнісне Слово Боже. В іншому випадку це будуть лише порожні слова. За думкою святителя Іоанна Золотоустого, “той, хто послідовний у “слові” та “житті”, є найвеличнішим з усіх” (PG 61:265). Давайте свідчити будь-якою мовою, будь-яким способом та будь-якими засобами – слідуючи  прикладу євангеліста Іоанна: “Про те, що ми бачили та чули, звіщаємо вам, щоб і ви мали спілкування з нами: а наше спілкування – з Отцем та Сином Його, Ісусом Христом. І … щоб ваша радість була повною” (1 Ін. 1:4). Амінь.

Мої улюблені, цього року ми святкуємо двадцяту річницю заснування Православної Митрополії Кореї та Екзархату Японії. Нехай це стане приводом для подальшого поширення вісті про Воскресіння Христа, щоб душі все більшої кількості наших ближніх воскресли та перемогли смуток, тривогу, страх та смерть, від чого страждають ті, хто ще не знає Христа.

Від імені духовенства та наших співробітників у винограднику Господньому молю, щоб світло та радість Воскресіння Христового наповнювали всю нашу життя та щоб ми несли це світло іншим як свідки вищої надії.

Христос воскрес!

З повагою та з великою любов’ю про Воскреслого Господа,

 + Митрополит Корейський та Екзарх Японії Амвросій.