Πολυμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών Κορέας (NCCK) πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στην Μόσχα, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ελλάδα από 24 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2019, με επικεφαλής τον Πάστορα Dr.Lee Hong-Jung, στα πλαίσια ενημέρωσης και προώθησης της ειρήνης και της συμφιλίωσης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Το Σάββατο 29 Ιουνίου η αντιπροσωπεία εκκλησιάστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, για τον εορτασμό της Ιεράς μνήμης των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, και στην συνέχεια έτυχαν θερμοτάτης υποδοχής υπό του Παναγιωτάτου στην Αίθουσα του Θρόνου.
Στην προσφώνησή Του, ο Παναγιώτατος, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Ορθοδόξους του κόσμου να εντείνουν τις προσευχές τους για την επίτευξη της ειρήνης στην Κορεατική χερσόνησο και για την επανένωση της Βορείου και της Νοτίου Κορέας. Ιδιαιτέρως τόνισε ο Παναγιώτατος, ότι «αυτό το ζητώ από τους νέους όλου του κόσμου, έτσι ώστε, ο κόσμος μέσα στον οποίο θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, να είναι ειρηνικός και ανθρώπινος, πολύ περισσότερο από τον σημερινό».
«Ήταν πολύ συγκινητικό όταν πήγαμε στα σύνορα που χωρίζουν την Β. και την N. Κορέα», είπε ο Παναγιώτατος, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ν. Κορέα, τον περασμένο Δεκέμβριο. «Εκεί ατενίζοντας τα εδάφη της Β. Κορέας προσευχήθηκα με όλη μου την καρδιά για την επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου. Τελέσαμε επι τόπου Τρισάγιο και προσευχηθήκαμε για όλα τα θύματα του Κορεατικού πολέμου ανεξαιρέτως. Και κρατώ ως ενθύμιο ένα κομμάτι σύρμα που μου προσέφεραν από αυτό που χωρίζει τις δύο χώρες. Όπως θα ξέρετε, έγινε μία προσπάθεια να επισκεφθώ και την Β. Κορέα, όταν ήμουν στην Σεούλ. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν αυτή την φορά. Εάν θα πήγαινα θα έλεγα στον Πρόεδρο Κίμ Γιονγκ Ουν πόσο πολύ, όλος ο κόσμος, επιθυμεί την ειρήνη, την επανένωση της Κορεατικής χερσονήσου, και θα τον ενεθάρρυνα να συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για μία συνεννόηση και συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας σας, την οποία γνωρίζω πόσο πολύ επιθυμείτε. Ο κόσμος δεν χρειάζεται ούτε τα πυρηνικά της Β. Κορέας, ούτε τις κυρώσεις της Αμερικής. Χρειάζεται αλληλεγγύη και αγάπη. Είχαμε διηρημένη την Γερμανία, η οποία ευτυχώς επανενώθηκε. Σήμερα παραμένουν διηρημένες η Κορέα, η Κύπρος και ίσως και άλλα μέρη του πλανήτη. Η προσευχή μας είναι να ενωθούν οι λαοί, τα έθνη, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία, ενότης και ειρήνη».
Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στο πολυδιάστατο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας και του επί κεφαλής της, Μητροπολίτου Αμβροσίου, τον οποίο, όπως είπε, περιβάλλει με πολλή αγάπη, εμπιστοσύνη και εκτίμηση. «Γνωρίζουμε ότι κάνει ένα σπουδαίο πνευματικό έργο, συνεχίζοντας το έργο που έκανε επί τριάντα χρόνια ο Μητροπολίτης Σωτήριος», είπε, χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε ίσως, η αδελφή Oρθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας προκαλεί προβλήματα και στην Κορέα και προσπαθεί να διαιρέσει το Ορθόδοξο ποίμνιο. Δημιούργησε μία ξεχωριστή Ορθόδοξη ενορία, της Αναστάσεως του Κυρίου στην Σεούλ, και μέλη της τηλεφωνούν και προσπαθούν να ελκύσουν, να τραβήξουν Ορθοδόξους αδελφούς ή κατηχουμένους εις την Ορθοδοξίαν, διαιρώντας το ποίμνιο της Μητροπόλεως Κορέας. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, είναι ένας μεγάλος πειρασμός. Από τον Αρχιεπίσκοπο Θεοφάνη, ο οποίος είχε διακονήσει στην Σεούλ ως ιερεύς, υπό τον Μητροπολίτην Αμβρόσιον, περιμέναμε μία διαφορετική και περισσότερο ευγνώμονα συμπαράσταση εις το έργον μας. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος σε δύο συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ καταγγέλλει αυτά που κάνουν οι αδελφοί μας οι Ρώσοι, και βάζει τα πράγματα στην ορθή και πραγματική τους βάση. Εμείς, ως Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ευχαριστούμε τους Κορεάτες αδελφούς μας γιατί δείχνουν κατανόηση και σεβασμό προς την κανονικήν τάξιν και προς την πρωτόθρονη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στην όλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Εις το πρόσωπο του αγαπητού κ. Γενικού Γραμματέως ευχαριστούμε όλα τα μέλη του NCCK για τη συνεργασία που έχουν με την Ορθόδοξη Μητρόπολή μας στην Κορέα».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης, ευχήθηκε το ταξίδι που πραγματοποιεί η Κορεατική Αντιπροσωπεία του NCCK, για την προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης στην Κορεατική χερσόνησο, να έχει επιτυχία. «Η ευχή που διατύπωσα για ειρήνη στην Κορεατική χερσόνησο είμαι βέβαιος, ότι είναι η ευχή και η προσευχή των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο».
Από την Κορεατική Αντιπροσωπεία μίλησαν διαδοχικά ο π. Αντώνιος, κληρικός της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, και ο Γεν. Γραμματέας του NCCK Dr.Lee Hong-Jung.
Στην συνέχεια ο ιερατικώς προϊστάμενος Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος και ο Μέγας Χαρτοφύλακας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου αξιότιμος κ. Λάκης Βίγκας, παρέθεσαν γεύμα στην ομάδα των Κορεατών στην ιστορική Κοινότητα Νεοχωρίου, και τους ενημέρωσαν για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία.
Την Κυριακή 30 Ιουνίου, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να μάθει περισσότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκεί επίσης έτυχαν αβραμιαίας φιλοξενίας υπό του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών Κυρίλλου.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν επίσης και με τον Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιο, Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC).
Στην Ελλάδα (1-6 Ιουλίου), η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Βαρλαάμ και Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και συναντήθηκε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα. Επίσης επισκέφθηκε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Κόρινθο, την ΜΚΟ «Αποστολή» στην Αθήνα και την «Μονάδα Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών υποδέχθηκε εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τα μέλη της αντιπροσωπείας. Ο Θεοφιλέστατος υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τους αρμόδιους εκκλησιαστικούς φορείς για την κατάσταση στην Κορέα.
Επίσης στην Αθήνα η αντιπροσωπία συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας, Δρ Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης και τον ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που γίνονται για την επικράτηση της ειρήνης στην Κορέα. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πιθανή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη συνεργασία με την ΕΕ.