Різдвяне Послання Митрополита Амвросія 2023 рік

Дорогі мої брати й сестри у Господі,

 

Наш Спаситель, ” завдяки сердечній милості нашого Бога, з якою зглянулось на нас Світло з висоти, щоб освітити тих, що сидять у темряві та в тіні смертній, щоб спрямувати  наші ноги на дорогу  миру” (Лк. 1:78-79).

Ці слова з Святого Письма — це невеликий фрагмент  з дуже важливого пророцтва, а також чудовий гімн. Отець Пророка та Предтечі Іоанна Хрестителя, Захарія, виразив радість через чудесне  народження своєї дитини. Це останнє пророцтво Старого Завіту й перше пророцтво Нового Завіту — як міст між двома Завітами.

Пророк Нового Завіту  Захарій допомагає нам наблизитися, наскільки це можливо для людини, до неосяжної  таїни Божественного втілення Христа і Його унікальної місії у світі.

Захарія  пояснює нам, що по-перше, Бог, за Своєю великою милістю, послав Світло з висоти для всіх людей. По-друге, Світло — Ісус Христос — зійшов на землю, щоб освітити тих, хто живе “у темряві та під тінню смерті”. По-третє, Христос прийшов, щоб “спрямувати  наші  ноги  на дорогу миру” для нашого вічного спасіння.

Це пророцтво стосується не лише людей тієї епохи, в яку воно було вперше виголошене. Воно актуальне для нас і сьогодні і буде хвилювати  людство до кінця світу.

Всім нам, кого Господь “по дару Божої благодаті” (Єф. 3:7) сповнив “Справжнім Світлом, що просвічує кожного, що приходить у світ” (Ін. 1:9), варто звернути увагу на місійниий  аспект цього пророцтва. Нехай кожен з нас задумається, що ми зробили і робимо для “тих, що живуть у темряві та під тінню смерті”, оскільки вони ще не знають Христа. Давайте пам’ятати  про наш священний обов’язок поширювати православне свідоцтво у нашій місцевій спільноті, щоб ми могли допомогти іншим “спрямувати  їх ноги  на дорогу  миру”.

Сьогодні коли  світове суспільство  перебуває у великому збентеженні  через численні руйнівні війни та громадянські конфлікти,  цінність миру особливо важлива.  З цієї причини нам передусім потрібно усвідомити, що відсутність миру у світі — це результат відсутності внутрішнього миру у серцях людей, бо справжній мир дає лише “Князь Миру” (Іс. 9:6). Але як повірять у Нього наші сусіди, якщо вони про Нього не чули? А як вони почують про Нього, якщо їм не проповідує Його хтось, хто знає Христа? Тому й сказано в Святому Писанні: “Які гарні ноги благовісників миру, благовісників добра!” (Рим. 10:14-15). Який чудовий  прихід тих, хто несе радісну звістку про мир, радісну вість про добро! Справжнє життя, яке ґрунтується на мирі у душах людей, полягає в дарах Воскресіння та Любові, що перемагає смерть.

Виходячи з місійного  значення  великого свята Різдва Христового, сподіваємося, що у наших серцях зародиться ревність до євангелізації  тих кому  ще не відоме ім’я Христове (Рим. 15:20). Нехай кожен, хто не знає про Бога, почує проповідь про велику радість: “Сьогодні вам народився Спаситель, Христос Господь” (Лк. 2:10-11).

Сподіваємось, що з кожним роком все більше й більше наших співбратів будуть співати в день Різдва: “Боже миру, Отче всемилостивий, Ти послав нам великого Вісника, вісника Твоєї волі, і дарував нам Твій мир. Виведені до світла Твого Божественного пізнання, ми виходимо з темряви, щоб заспівати Тобі, Благодійнику Господу, гімн слави” (Різдвяна Катавасія, пісня 5).

Мої улюблені, від імені всього нашого духовенства та співробітників Господніх, бажаю вам всім радісного та благословенного Різдва! Нехай наш Господь і Спаситель Ісус Христос завжди наповнює наше життя Своїм світлом та миром!!

З великою любов’ю та благоговінням перед народженим  та явленим  нам у світі Господі,

 

Амвросій Митрополит Корейський та Екзарх Японії.